Evde oynanan oyunlar hangileri? Evde ailecek oynanacak oyunlar nelerdir? Eğlenceli ve keyifli oyunları çok seveceksiniz.

evde oynanan oyunlar

Evde ailece oynanan eğitici ve keyifli oyunlar bu yazımızda. Tüm dünyada ve ülkemizde yaşamakta olduğumuz salgın hastalıklar sebebiyle evlerimizde kaldık. Bu süreçte bizler de evde kalan aile bireyleri ve çocuklar için hazırlamış olduğumuz evde oynanabilecek oyunları aşağıda sizler için sıraladık. Çeşitli yaş gruplarına göre ayırdığımız eğitici ve öğretici oyunları oynarken aynı zamanda keyifli bir zaman geçireceksiniz.

1.ÇOCUK OYUNLARI

2.YETİŞKİN / GENÇ OYUNLARI

3.DEFTERDE OYNANAN OYUNLAR

1-ÇOCUK OYUNLARI


Hacı Yatmaz (2 Yaş ve üstü)

Bu oyun 2 kişi veya daha fazla kişiyle oynanabilir. Önce ortalama 30 – 50 cm uzunluğunda bir sopa temin edilir. Oyunculardan birisi sopayı havaya doğru kaldırır ve tutar. Diğer oyuncular sopanın etrafında halka şeklini alırlar. Tüm oyunculara bir numara verilir. Sopayı tutan oyuncu bir numara söyleyerek  tutmuş olduğu sopayı bırakır. Numarası söylenen oyuncu sopa yere düşmeden tutmaya çalışır.

Evet – Hayır (4 Yaş ve üstü)

Oyunculardan biri sunucu ya da spiker rolünü üstlenir. Diğer oyuncu ise yarışmacısı olur.  Spiker olan oyuncu yarışmacı oyuncuya sorular sorar. Yarışmacı bu sorulara kesinlikle EVET veya HAYIR kelimesi kullanamaz. Örnek; “Sen 5 yaşında mısın?” Sorusuna yarışmacı olan çocuk ”5 yaşındayım veya değilim 6 yaşındayım” gibi.Eğer yarışmacı burada EVET veya HAYIR derse yanar. Oyun süresince soru soran oyuncu diğer oyuncuya EVET ya da HAYIR dedirtmeye çalışır.

Sana Ne Lazım? (4 Yaş ve üstü)

Bu oyun 2 kişilik bir oyundur. Oyuncuların 2 şer dakika süreleri vardır. Oyunu ilk başlatan oyuncu bir meslek seçer ve sonra “Sana ne lazım” diye sorar. Örnek; “Sen bir mimarsın, sana ne lazım.” Diğer oyuncu bu soruya cevap verdiğinde “başka ne lazım” diyerek oyunu sürdürür. Karşı oyuncunun 2 dakika süresince “başka ne lazım” sorularına hızlı bir şekilde cevap vermesi gerekmektedir. 2 dakika süre dolmadan tıkanıp cevap veremeyen kaybeder. Bir oyuncu sorularını bitirdikten sonra, sıra diğer oyuncuya geçer ve o da bir meslek seçerek oyun devam eder.

Hayvan Tutmaca (4 Yaş ve üstü)

Bu oyun 2 veya daha fazla kişi ile oynanır. Oyunculardan biri aklından bir hayvan tutar. Diğer oyuncu ya da oyuncular bu hayvana dair sorular sorar. “ boyu ne kadar?”, “nerede yaşar?”, “ne yer?” gibi. Verilen cevaplara göre oyuncunun tuttuğu hayvan tahmin edilir. Oyun bu şekilde sırasıyla devam eder.

Kelime Avı (4 Yaş ve üstü)

Oyunculardan biri veya ebeveynlerden birisi, çocuklara 2 harfli bir hece verir. Örnek olarak “PA”. Çocuklar bu heceden yola çıkarak 2 dakikalık süre içerisinde 2  ya da 4 kelime bulmaya çalışır. Mesela; PANTOLON, PARA, PAZAR, PALYAÇO. Belirtilen süre içerisinde belirlenen sayıda kelime bulan çocuk puan kazanır.

Haydi! Benim Gibi Yürü (4 Yaş ve üstü)

İki veya daha fazla kişiyle oynanır. Her çocuktan bir taklit yürüyüşü yapması istenir. Yürüyüşü yapan çocuk başarılı bir şekilde görevini yerine getirirse diğer arkadaşları tarafından alkışlanır. Örnek olarak aşağıda belirtilmiş olan taklit yürüyüşler istenebilir ve yeni taklitler de eklenebilir.

İhtiyar adam yürüyüşü: sırt kamburlaştırılır, elde baston var gibi ve baş öne bükülerek yavaş yavaş yürünür.

Dalgın adam yürüyüşü: dengesiz ve öne çapraz adımlar atılarak yürünür.

Robot yürüyüşü: vücut gergin, dizler ve kollar dirsekten bükülmeden yürünür. Kollar öne ve geriye adeta sopa gibi sallanır

Cüce Yürüyüşü : Dizler tam bükülür, kollar aşağıya doğru sarkıtılır ve baş omuzlar arasına gömülür, bu şekilde yürünür.

Göbekli adam yürüyüşü: Göbek öne doğru çıkarılır, başını sağa ve sola yavaşça çevirerek yürünür.

Sıcak – Soğuk (4 Yaş ve üstü)

Bu oyun 2 veya daha fazla kişi ile oynanmaktadır. Oyuncular içerisinden bir ebe seçilir. Sonrasında saklanacak bir malzeme seçilir. Ebe oyun alanının dışına çıkarılır, içeride kalanlar ise seçilen malzemeyi bir yere saklar. Ebenin görevi saklanan bu malzemeyi bulmaktır. Ebe saklanan nesneye yaklaşınca diğer tüm çocuklar “sıcak” derler. Uzaklaştığında ise “soğuk” derler. Ebe bu uyarılar ile saklanan nesneyi bulmaya çalışır. Ebe saklanan bu nesneyi bulunca, arkadaşları arasından birini ebe olarak seçer ve oyun bu şekilde devam eder.

Yattı Kabak, Kalktı Patlıcan (4 Yaş ve üstü)

En az beş kişiyle oynanmaktadır. Her oyuncunun komik birer özel adı olur bu oyunda. Örnek olarak, oyunculardan birinin adı kabak, ikinci oyuncu patlıcan, üçüncü oyuncu havuç, dördüncü oyuncu fasulye, beşinci oyuncu da marul olsun. Oyunu kabak başlattı diyelim. Diğer oyuncular dizüstü oturmuş ve başlarını yere dayamıştır. Kabak arkadaşlarından birinin adı söyler, mesela patlıcan. “yattı kabak, kalktı patlıcan” der. Patlıcan başını kaldırırken ilk oyuncu kabak başını yere doğru eğer. Bu kez patlıcan “Yattı patlıcan, kalktı marul” der. Oyun bu şekilde devam eder ve sürdükçe hızlanır.

Uçtu Uçtu, Kuş Uçtu (4 Yaş ve üstü)

En az 4 kişiyle oynanan bir oyundur. Oyuncular bir masa çevresinde halka şeklinde otururlar. Oyunda önce bir ebe seçilir. Ebe tüm çocukların karşısında oturur. Ebe” uçtu uçtu kuş uçtu” diyerek işaret parmağını havaya kaldırır. Ebe uçabilen bir şey söylediği için masanın etrafında bulunan diğer arkadaşların da işaret parmağını havaya kaldırması gerekir. Ebe, bir de uçamayan bir şey söyler. Örneğin tavuk “uçtu uçtu kedi uçtu” diye bağırarak parmağını yine havaya kaldırır. Ancak kedi uçmadığı için diğer oyuncuların parmağını kaldırmaması gerekir. Yanılıp da parmağını kaldıran oyuncu yanar ve oyun dışında kalır.

Deve – Cüce (4 Yaş ve üstü)

2 kişi ve üstünde kişiyle oynanabilir. Lider pozisyonunda olan kişi çocukları karşısında toplar. Oyuncular hepsi ayakta durur vaziyettedir. Lider “Deve” dediğinde çocukların ayakta durmaya devam etmesi “cüce” dediğinde ise çömelmesi gerekmektedir. Lider zaman zaman cüce pozisyonundayken tekrar cüce diyerek ayağa kalkan olursa onları oyundan elemeye çalışır. Son oyuncu kalıncaya kadar devam eder ve son kalan oyuncu oyunun galibi ilan edilir.

Balonla Badminton (4 Yaş ve üstü)

2 kişiyle oynanan eğlenceli bir oyundur. İki yarışmacı şişirilmiş balona havadayken kaşık veya sopa ile birbirine atar. Balona vuramayan ve yere düşüren oyuncu rakip oyuncuya 1 puan kazandırır.

Dokun Tahmin Et (4 Yaş ve üstü)

3 kişi ve daha fazla kişiyle oynanmaktadır. Öncelikle bir masa  veya tepsi içerisinde çeşitli nesneler konur. Örneğin “ kitap, kalem, pil, kumanda, yüzük, düğme, terlik vb.” Oyuncular arasından bir ebe seçilir ve gözleri bağlanır. Toplanan nesnelere ebe olan çocuk sırasıyla dokunarak onları tahmin etmeye çalışır.

Pet Bardağa Sektirme (6 Yaş ve üstü)

En az 2 kişiyle oynanır. Oyun için masa veya sehpa, bardak ve pinpon topu gerekmektedir.  Masanın uzak tarafına bardak konur. Oyuncular masanın diğer ucuna giderler ve sırasıyla pinpon topunu sektirerek bardağa atmaya çalışır. Topu bardağa atan oyuncu kazanır. En az 2 kişiyle oynanabildiği gibi daha fazla kişiyle süre tutularak en kısa zamanda atan kazanır şeklinde de oynanabilir.

Pazara Gittim (7 Yaş ve üstü)

2 kişi veya üzeri oyuncu ile oynanır. Oyuncular 2 kişiyse karşılıklı otururlar daha fazla ise halka şeklinde dairesel otururlar. İçlerinden biri “pazara gittim ve domates aldım” diyerek oyunu başlatır. Daha sonra sırayla diğer oyuncular bir önceki oyuncunun söylediğiyle beraber üzerine bir sebze-meyve daha ekler. Örnek; “ pazara gittim, domates, patates aldım”. Üçüncü oyuncu ise ikinci oyuncunun söylediğine bir başka sebze-meyve ekleyerek devam eder. Sıradaki oyuncu da üçüncü oyuncunun söylediğine yine bir meyve-sebze ekleyerek aynen devam eder. Alınan sebze-meyvelerin sırasını karıştıran veya unutan oyuncu yanar ve oyun dışında kalır. Diğer oyuncular ise tekrar baştan başlayarak devam ederler.

Bom! (7 Yaş ve üstü)

2 kişi veya daha fazla oyuncuyla oynanan bu oyunda, oyuncular halka halinde dizilirler.  İçlerinden biri “1” diye saymaya başlar ve yanında ki oyuncu “2”, onun yanında “3” diye saymaya devam ederler. 5 e gelen oyuncu “BOM” der. Oyunun kuralı 5 ve 10 katlarında BOM denilmesidir. Örnek olarak “1-2-3-4-BOM-6-7-8-9-BOM”. 5 ve 10 katlarında BOM yerine sayısı  söyleyen oyuncu yanar ve oyundan çıkar. Oyun tekrar baştan başlayarak devam eder.

Benzetmece (7 Yaş ve üstü)

2 kişi ile karşılıklı oynanan bir oyundur. İlk oyuncu karşısındaki arkadaşını bir nesne veya bir hayvana benzetir. Arkadaşı da benzetildiği şeyin son harfini kullanarak karşısındaki arkadaşını başka bir nesne veya hayvana benzetir. Örnek; Ben seni LİMON  a benzettim der. Karşısındaki arkadaşı da limonun son harfi olan “N” harfi başta olmak üzere arkadaşına bende seni NAR’  a benzettim der. Oyun bu şekilde devam eder. En son “Ğ” ile biten bir kelime söylenene kadar oyun devam eder.

Sesli Harf Değiştirmece (8 Yaş ve üstü)

Yine 2 kişi ile karşılıklı oynanan oyunlardan biridir. Bu oyunda hayatımızda kullanmış olduğumuz günlük kelimeleri, oyunda seçmiş olduğumuz sesli harflerle değiştirerek söylenmeye çalışılır. Örnek; oyunculardan birinden yılın ayları “E” sesli harfiyle söylenmesi istenir. “Ecek, şebet, mert, nesen, meyes, hezeren vb.” gibi. Söylenen kelimeler doğrumu diye kontrol edilir ve oyun bu şekilde sırayla devam eder. Bu oyunda aynı şekilde farklı kelime grupları; sebze-meyve, haftanın günleri, sayılar vb. kelime grupları da kullanılabilir.

Artan Benzetmece (10 Yaş ve üstü)

Tıpkı klasik benzetmece oyununa benzer. Karşılıklı 2 kişi ile oynanan bu oyunda, oyunculardan biri karşısındaki arkadaşınız bir nesne veya hayvan ya da sebze-meyve ye benzetir. Diğer oyuncu da benzetildiği nesne veya hayvanın son harfinden karşısındaki arkadaşını başka bir nesne veya hayvan ya da meyve-sebze ye benzetir. Bu oyunun klasik BENZETMECE oyununda ki tek farkı kelime içerisindeki harf sayısının da sırayla artmasıdır. Örnek; ilk oyuncu karşısındaki arkadaşına seni OK’ a benzettim der. Diğer arkadaşı da ben de seni “KÜP” e benzettim der. Sıra tekrar ilk oyuncuya geçtiğinde bu sefer arkadaşını P harfi ile başlayan ve 4 harfli olması gereken bir şeye benzetecek bir kelime söylemesidir. Ben de seni PARA ya benzettim der. Diğer arkadaşı da A harfi ile başlayarak 5 harfli bir kelime bulmalıdır. Oyun bu şekilde devam eder ve karşıdaki oyuncu tıkanıncaya kadar veya Ğ ile harfi ile biten kelimeye gelinceye kadar sürer.

Bom-Fiz! (10 Yaş ve üstü)

En az 2 kişiyle veya daha fazla oyuncu ile oynanabilir. Oyuncular halka şeklinde dizilirler. İçlerinden biri “1” diye saymaya başlar. Yanındaki oyuncu 2 ve diğer oyuncu 3 diye devam eder. 5 e gelen oyuncu BOM der. Oyunun kuralı gereği 5 ve katlarında BOM denir 7 ve katlarında ise FİZ denir. Örnek; “1-2-3-4-BOM-6-FİZ-8-9-BOM-11-12-13-FİZ-BOM-16-17” şeklinde devam eder. BOM veya Fiz yerine sayının kendisini söyleyen oyuncu yanar ve oyundan çıkar. Diğer oyuncular tekrar 1 den başlayarak oyuna devam eder.

Bu bölümde ailece evde çocuklarınızla oynanan eğitici ve öğretici oyunlar hakkında bilgi paylaşmaya çalıştık.

2-YETİŞKİN VE GENÇLERE YÖNELİK EVDE OYNANAN OYUNLAR


Yetişkin ve gençlere evde oynanan oyunlar için tavsiyelerimiz aşağıda yer almakta olup, hem bu oyunlar ile keyifli zaman geçirebilir hemde strateji ve düşünme becerilerinizi geliştirebilirsiniz.

  • JENGA
  • SATRANÇ
  • MADENİ PARA İLE FUTBOL
  • KIZMA BİRADER
  • MONOPOLY
  • MİKADO
  • TOMBALA
  • SCRABBLE (KELİME ÜRETME OYUNU)
  • REVERSİ OYUNU
  • MİNİ BLOWLİNG
  • SESSİZ SİNEMA

3-DEFTERDE OYNANAN OYUNLAR


Ailece evde oynanan oyunlardan bir kısmı da defterde oynanabilen oyunlar dır. Bu bölümde bu oyunlar hakkında bilgiler sunacağız.

İsim Şehir Oyunu

Bir zamanların en eğlenceli oyunlardandır isim-şehir. Neredeyse her mahalle ve evde, okullarda, arkadaşlarımızın olduğu her yerde oynanabilen bir oyundur. Bu oyun en az 2 kişi ile oynanabilir ve kişi sayısı daha da arttırabilir.
Oyuncular öncelikle birer kağıt ve kalem alırlar. Oyuncular ellerindeki kağıdı yatay olarak tutarak üst kısmı 6 eşit parçaya bölerek yukarıda ki gibi çizer. üst tarafına sırasıyla İSİM, ŞEHİR, BİTKİ, EŞYA, HAYVAN ve son olarak ta PUAN yazar. Tabi yukarıdaki tabloya ek olarak dilerseniz farklı alanlarda ekleyebilirsiniz. Mesela “SANATÇI, ÜLKE ARTİST vb.”. Tablomuzu oluşturduktan sonra oyunculardan biri içinden A dan Z ye kadar alfabeyi saymaya başlar. Arkadaşlarından biri DUR dediğinde hangi harfte kalmışsa o harf seçilir. Örneğin “Y” harfi. Tüm oyuncular “Y” harfi ile başlayan isim, şehir, bitki, eşya ve hayvan bulmaya çalışırlar. İlk bitiren oyuncu “BİTTİ” diyerek arkadaşlarına 20 saniye süre verir ve 20 ye kadar sayar. 20 olunca herkes elindeki kalemi bırakır. Daha sonra herkes yazdıklarını söyler. Bulunamayan alana 0 puan yazılır. Eğer 2 veya daha fazla kişi alanlardan herhangi birine aynı kelimeyi yazmışsa 5 puan verilir. Farklı yazılmış olan alanlara ise 10 puan verilir. Oyun bu şekilde devam eder. Oyunun sonunda puanlar toplanarak en fazla puanı alan oyunu kazanır.

Amiral Battı

amiral battı

Evde oynanan oyunlar dan biri de Amiral Battı oyunudur. Bu oyun için kareli bir kağıda ihtiyaç vardır. 2 kişi ile oynanmaktadır. Her oyuncu kendisine birer adet kareli kağıt temin eder. Daha sonra bu kağıdı 10X10 ebatlarında kare içerisine alır. Oyuncular kendi kağıtlarını birbirlerine göstermezler. Her oyuncunun 1 adet amiral, 2 adet kruvazör, 3 adet muhrip ve 4 adet denizaltı ordusu vardır. Amiral (4 kareye sığdırılır, yukarıdan aşağı veya yan şekilde), kruvazörler 3 kareye sığdırılır (yukarıdan aşağı veya yan yana gelecek şekilde), muhrip 2 kareye sığdırılır. Denizaltı ise her biri bir kareye sığdırılır. Yukarıdaki örnekte de gösterildiği gibi. Oyuncular savaş birimlerini kağıtlarında istedikleri alanlara yerleştirirler. Gemiler alana yerleştirildikten sonra oyun başlar. İlk atışı yapacak oyuncu karşı tarafın gemilerini vurmaya çalışır bunun için örnek olarak “B3” diyebilir. Karşı oyuncu eğer belirlenen koordinatlarda gemilerinden biri isabet almışsa bunu söylemek zorundadır. “Kruvazör yara aldı” veya “denizaltı battı” gibi. Gemilerin batması için tüm birimlerinin vurulması gerekir. Her oyuncu sırasıyla 2 şer atış gerçekleştirir. Hangi oyuncu rakibinin tüm gemilerini imha ederse oyunu kazanır.

Sos

sos

Evde oynanabilecek zevkli ve eğlenceli bir oyun olan SOS oyunu 2 kişi ile oynanmaktadır.
Bu oyun için öncelikle 2 farklı renklerde kalem ve bir adet kareli defter gerekmektedir. İyi bir zaman geçirmek için kareli defteri 10X10 veya daha eğlenceli hale getirmek için 20X20 ya da 30X30 boyutlarında ayarlayabilirsiniz. Oyuncular belirlenmiş olan alan içerisindeki boş karelere sırayla “S” veya “O” harflerini yazarlar. Oyuncu “S” veya “O” harfini istediği boş bir alana yazar. Alan içerisindeki kareler dolmaya başladıkça oyuncular SOS yapmaya başlarlar. Yukarıdan aşağı – aşağıdan yukarı, sağdan sola – soldan sağa, çapraz şekillerde SOS kelimesini bulan üzerini kendi kalemi ile çizer. En çok sos yapan oyuncu oyunu kazanır.

Kare Doldurma

kare  doldurma (evde oynanan oyunlar)

2 kişiyle oynanan kare doldurma oyunu zaman geçirmek için ideal oyunlardan biridir. Bunun için 10X10 boyutlarında bir kareli kağıda ihtiyaç vardır. Her oyuncu kendi kalemi ile belirlenen alan içerisindeki karelerin bir yanını çizer (alt, üst, sağ veya sol). Alan dolmaya başladıkça kareler kapanmaya başlar. Kareyi kapatan oyuncu karenin içerisine kendi belirlediği harfi yazar. En çok kare dolduran oyunu kazanır.

Anlat Bakalım

Anlat bakalım oyununu özellikle günümüzün en popüler yarışma proğramı olan survivor dan hatırlayabilirsiniz. Aile bireylerinizle birlikte oynayabileceğiniz eğlenceli oyunlardan biridir. Bu oyun için öncelikle en az 4 kişi gerekmektedir. Bu dört kişi 2 gruba ayrılır. Daha sonra Gruplardan biri bir kelime belirler ve belirlediği kelimenin altına 5 adet yasaklı kelime ekler. Karşı taraflardan anlatmaya çalışan kişi, tahmin eden kişiye bu 5 yasaklı kelimeyi söyleyemez. Eğer söylerse yanar. Ayrıca bunun için birde süre kısıtlaması vardır. Belirlenen süre içerisinde “örneğin 2 dakika” kelimeyi anlatırlarsa puanı kazanırlar, anlatamazsa puan karşı tarafın olur. Sıra diğer gruba geçer ve bu seferde onlar karşı grubun belirlediği kelimeyi bulmaya çalışırlar. 8 sayı alan grup oyunu kazanır.

Kim Kiminle Nerede

kim kiminle

En az 4 kişiyle oynanabilecek keyifli nostalji oyunlardan biridir. Önce bir kağıt ve bir kalem temin edilir. Daha sonra kağıda yukarıda görüldüğü gibi, kağıdın üst kısmına Kim-Kiminle-Nerede-Ne Yapıyor alanları yazılır. Oyunun kuralı şöyle; Herkes sırayla aynı kağıda farklı alanları yazar, ancak kimse bir önceki yazılanları görmemeli. Bu alanı ilk dolduran kişi doldurduğu alanı katlayarak diğer arkadaşına verir ve sıradaki alanı doldurması istenir. Aynı şekilde arkadaşı da alanı doldurduktan sonra yazdığı alanı katlayarak diğer arkadaşına verir. Alanlar doldurulup kağıt açılınca ortaya komik ve mizansel sonuçlar çıkacaktır.

Ayrıca daha fazla oyun çeşidi ve palyaço oyunları hakkında bilgi edinmek ve çocuklarınızla oynamak için PALYAÇO OYUNLARI yazımızı inceleyebilirsiniz.

Bu yazımızda evde oynanan oyunlar hakkında bilgi vermeye çalıştık. Aile bireylerinizle, yetişkinler, gençler ve çocuklar için hazırladığımız yazımızı beğenmenizi ümit ederiz.

Evde Oynanan Oyunlar
Etiketlendi:                 

Evde Oynanan Oyunlar” üzerine 5 düşünce

  • Merhaba. Aklınızdaki oyun tavsiyelerini bizimle paylaşmak ister misiniz? Oyun fikirlerinizi ve tavsiyelerinizi yoruma yazarak bizlere ve diğer tüm okuyucularımıza bilgi verebilir zengin bir oyun arşivi yaratmamıza yardımcı olabilirsiniz.

  • ŞARKI BİLMECE
    Bu oyunu oynamak için iki grup oluşturulur. Bir kelime vererek içerisinde o kelimenin geçtiği bir şarkının bulunması istenir. Şarkıyı ilk bulan takım oyuncusu şarkıyı doğru olarak söylemek zorundadır. En fazla şarkı tahmini yapan grup kazanır.

    HİKAYEMİ TAMAMLA
    Yetişkinlerin anlatmaya başladığı hikâye önemli bir yerinde duraklar ve çocuklar devamını anlatır. Ailece bir masal ile ilişkili yaratacağınız doğaçlama bir hikâye sayesinde çocukların hayal gücünü geliştirebilirsiniz.

    TOPLAMA – ÇIKARMA
    Oyunun mantığı çok basit. Yere 3 tane zar atıyorsunuz ve çıkan sayıları toplama ve çıkarma işlemine göre birbiri ile topluyor ya da çıkarıyorsunuz. Bu oyun çocukların matematik yetenekleri ile dikkat ve hız gibi becerilerine katkı sağlar. (zarların ikisinde sayılar, diğerinde toplama ve çıkarma işaretleri olmalı)

    SESSİZ SİNEMA
    Sessiz film ya da sessiz sinema en az 2 kişi ile oynanan bir oyun. Kişi kendine bir sinema filmi, tiyatro oyunu ya da bir hareket (yüzmek – araba kullanmak) seçerek karşısındakine tahmin ettirmeye çalışır.

    KARTLARI EŞLEŞTİRME
    A4 boyutunda bir kâğıt veya kartonu çift sayıda eşit parçalara bölün. Çocuğun yaşına göre parça sayısını belirleyebilirsiniz. Aynı sembol, sayı veya desenden 2’şer tane olacak şekilde kâğıtlara çizilir. Artık her görselden 2 tane olacak şekilde kâğıdımız olmuştur. Kâğıtları ters çevirip, karıştırdıktan sonra sırayla açmamız gerekir. İlk açtığımız görselin aynısını bir sonraki denemede bulmaya çalışırız. Eğer bulursak kartlar açık kalır. Bulamazsak her ikisini de kapatıp yeniden deneriz. Art arda aynı görselleri açmayı başardıkça oyunu sonlandırabiliriz. Bu şekilde hafıza becerimizi geliştirmiş oluruz.

    BALON DÜŞMESİN
    Bu oyun için gereken tek materyal bir adet balondur. Balonu iyice şişirip karşılıklı birbirinize atabilirsiniz. Oyundaki amaç balonun sürekli havada kalmasıdır. Oyuna çeşitli kurallar eklemek mümkün. Mesela; koltuk kenarı, sehpa veya masaya değmeyecek diyerek oyunu zorlaştırabilirsiniz. Ya da balonu tek bir vuruşla karşıdaki kişiye atma kuralı koyabilirsiniz.Aynı şekilde, oyuncular için alan sınırı koyup, “bu alanın dışına çıkmadan balonu havada tutacağız” diyebilirsiniz.

    S-O-S OYUNU
    2 kişilik bir oyundur. Kareli defter üzerinde sınırları belirlenmiş alanda oynanır. Her oyuncunun birer hamle hakkı vardır. Oyuncu, istediği kareye ya “S” harfi koyar, ya da “O” harfi koyar. Oyun sırası kendisine geldiği anda S-O-S kelimesini tamamlayan oyuncu puan ve yeni hamle hakkı kazanır. En çok SOS yapan oyunu kazanır.

    SICAK – SOĞUK
    Evin içerisinde sınırlar belirlenir ve bu sınırlar içerisinde bir eşya saklanır. Diğer bir oyuncudan bu eşyayı bulması istenir. Kendisine süre verilir ama yardım da edilir.Yardım şu şekildedir: Oyuncu aradığı eşyaya yaklaştıkça “sıcak” denilir. Uzaklaşmaya başladıkça da “soğuk” denilir. Yardımları en iyi şekilde değerlendiren oyuncu en kısa sürede kaybolan eşyayı bulur, puan kazanır.

    BALON TENİSİ
    Bu oyunu oynamak için ihtiyacın olan malzemeler iki plastik tabak, 2 tahta çubuk ve bir balon! Önce tahta çubukları ortasına kadar bir yapıştırıcı ile plastik tabağın arkasına yapıştır. Ardından balonu şişirip tabak raketlerin bir tanesini çocuğuna ver, bir tanesini ise sen al. Ve oyun başlasın! Balonu düşürmeden, tabak raketler ile birbirinize doğru atın.

    KELİME AVI
    Kelime avı oyununda söylemek için bir hece seçmelisin. Örneğin bu hece “ba” olsun. Çocuktan ba hecesi ile başlayan en az 5 tane kelime bulmasını isteyin (balık, balon gibi) Eğer yanlış söylediği şeyler olursa doğrularını söyleyebilirsiniz. Bu oyun ile çocuğunun kelime haznesi genişleyecek ve kelimelerin telaffuzu düzenlenecek.

    5 TANE SÖYLE
    Oyun kurucu ülke, çiçek, hayvan gibi bir kategori seçer. Bu kategoride A harfinden başlayarak, oyuncular değiştikçe alfabenin diğer harflerine geçilir ve bu harfle başlayan 5 şey söylenir. Örneğin A harfi ve bitki kategorisi için: Ananas, armut, ayva, adaçayı, avokado… Geniş kategoriler seçmeye özen göstermeniz önemli.

    PAMUK MAÇI
    Oyunda ana ekipmanlar pamuk ve masadır. Oyuncular masada karşılıklı oturur. Masanın ortasına bir çizgi çizilir ve ortaya bir pamuk yumağı konur. Başlama sesiyle beraber oyuncular pamuk yumağını karşı tarafın alanına göndermek için üflerler. Belirlenen alana kadar üflenen her yumak için 1 puan kazanılır. Toplam 5 puan alan oyunu kazanır.

    1. Yorumunuz ve oyun tavsiyeleriniz için teşekkürler Betül hanım 🙂 Birkaç oyun dışında birçok yeni oyun önermişsiniz ve harika oyunlar 🙂 Dilerim okuyucularımız da bu oyunlardan faydalanırlar.:)

  • Benim çocukluk dönemimde hep kulaktan kulağa, yerden yüksek ve saklambaç oynardık. Keşke o zamanlar da böyle faydalı içeriklere ulaşabiliyor olsaydık. Tavsiyeler için teşekkür ederim herkes adına.

    1. Değerli görüşleriniz ve yorumunuz için teşekkürler Deniz hanım🙂 . Günümüzde maalesef sevimli küçüklerimiz ve minik dostlarımız maalesef daha çok sanal dünya da tablet, telefon ve bilgisayar başlarındaki oyunlarla eğlenebilmektedirler. Oysa bu en verimli çağlarını doğa uyum içinde, toprağa ayaklarını basarak, ağacın gölgesinde oyunlar oynayarak ve piknik alanları gibi yerlerde oyunlarını oynamalarını tavsiye etmekteyiz. Tekrar teşekkürlerimi sunuyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

PALYAÇO KİRALAMA
Palyaço, Animatör, Oyun Ablası, Oyun Abisi, Doğum Günü Organizasyonu, Açılış Organizasyonu.
Copyright 2018 - 2024 Palyaço Kiralama Hizmetleri. Tüm Hakları Saklıdır.